Igår fick jag ett Lundbyhus från 1963 som jag köpt till samlingen. Tack pappa för att du ombesörjde en del av transporten. Det är i fantastiskt originalskick och trots att det blev lite för dyrt så är jag jättenöjd med mitt köp.
Huset har underbara 60-tals tapeter med knappt några skador alls. Alla golv är snygga och oslitna. Dessutom köpte jag samtidigt tidsenlig badrumsinredning, köksinredning, sovrumsmöblemang samt en helt underbar taklampa och lite smågrejer.
Saturday, 29 June 2013
Sunday, 23 June 2013
Lundby 1971
Under 1971 tillverkade Lundby sin Göteborgsmodell i ett flertal olika varianter. Det fanns med heltäckningsmattor för första gången i Lundbys historia, men även hus med det traditionella ljusblå målade golven. För första gången var också dörrarna i plast och det fanns med olika färg på handtagen. Även gardiner fanns nu att köpa jämte ett nytt sortiment av 70-talsdesignade möbler. (Källa: Svenska dockhus - allt om dockskåp från Sverige).
Jag har två av Lundbys dockskåp från 1971 varav detta är det som hitintills fått mest inredning. Det har heltäckningsmatta i vardagsrummet, sovrummet samt mittenrummet på nedre plan. Köket och badrummet/hall har de ljusblå målade golven. Hela huset har originaltapeter och är i hyfsat bra skick. Hela huset har lite skralt med tavlor.
Jag har två av Lundbys dockskåp från 1971 varav detta är det som hitintills fått mest inredning. Det har heltäckningsmatta i vardagsrummet, sovrummet samt mittenrummet på nedre plan. Köket och badrummet/hall har de ljusblå målade golven. Hela huset har originaltapeter och är i hyfsat bra skick. Hela huset har lite skralt med tavlor.
Vardagsrummet är möblerat med de klassiska röda "skinn" möblerna som lanserades redan på 1960-talet. Dockorna som är med är nog inte från tiden. Blommorna i vasen är ett hemmabygge men nog så pryd samt. Vasen är Lundbys.
Det röda matsalsmöblemanget inklusive skåpet lanserades 1971. I katalogen från detta år finns också en blå gungstol med kurbitsmålning på. Jag är osäker när den röda gungstolen kom till försäljning, men den får tillsvidare stå i detta hus från 1971 då jag tycker att den passar bra här.
Hallmöbeln andas ju så mycket 70-tal och den lanserades av Lundby 1970. Bakom den skymtar badrumsinredningen. Även här har jag gått bet på dateringen men det är likvärdigt de badrumsdelar som fanns 1971, men de med blått kakel istället för gult.
Sovrumsmöblemanget i mahogny kom redan på 1960-talet och fans kvar i sortimentet 1971. Här syns också en av de fabrikstillverkade gardinerna som nu fanns till försäljning. Dessvärre är bara den ena sängen bäddad. Ett framtida projekt att hitta sängkläder även till den obäddade sängen för jag tror att den som är bäddad har originalsängkläder.
Till sist vill jag visa en snurrfåtölj som inte är tillverkad av Lundby. Den är från Danmark och tillverkad av Charlotte Möbler. Om man jämför med de röda "skinn" möblerna som Lundby tillverkade så syns tydligt hur de olika tillverkarna influerade varandra. Eller om Lundby hade ett finger med i spelet. I alla fall tycker jag den är väldigt charmig och passar bra in i detta hus från 1971. Om någon av mina läsare vet mer om denna fåtölj får ni mer än gärna kommentera detta.
Saturday, 22 June 2013
Några förbättringar
I Lundbyhuset från 1968 som jag presenterat tidigare så var inte matsalsbordet helt korrekt, men det är det nu. Kvar är att knåpa ihop en gardin.
Även det hemmabyggda dockhuset från Finland har förändrats något. Det har återfått en matta som det haft från början. Tack Siri och se hur fint det blev.
Även köket har fått två "nya" stolar. Det är två Lerro-stolar som ännu inte fått sin permanenta plats eller så får de stå kvar här. Ska fundera på det.
Wednesday, 19 June 2013
Går i mammas fotspår?
Min snart åttaåriga son gjorde sitt rum som modell i ett projekt i skolan. Blev ganska bra tycker jag.
Lite TV historia
Igår damp senaste numret av tidskriften Västerbotten ner i brevlådan. Den produceras av Västerbottens museum för Västerbottens läns hembygdsförening med 4 nummer per år. Det nya numret visade sig innehålla intressant TV historia och jag kunde ju inte motstå frestelsen att göra paralleller till min dockskåpsvärld.
Nästa bild visar en TV ur Philips produktkatalog från 1960-61. Även till den finns en kopia i dockskåpsvärlden som tillverkades av Lundby och kom i slutet av 1960-talet.
I september 1956 skedde den officiella starten för TV-sändningar i Sverige och nedan bild är en tidningsbild från 1959 och visar en ganska typiskt TV-modell från tiden. Jämför med den som tillverkades för dockskåpen.
Källa: Västerbotten, nr. 2 2013
Nästa bild visar en TV ur Philips produktkatalog från 1960-61. Även till den finns en kopia i dockskåpsvärlden som tillverkades av Lundby och kom i slutet av 1960-talet.
Källa: Västerbotten, nr. 2 2013
Monday, 17 June 2013
Lundby 1969
Lundby började tillverka sitt första dockhus av den så kallade Göteborgsmodellen 1959. Modellen tillverkas än idag under namnet Småland, men nu är det Micki Gemla som tagit över det berömda konceptet. Under åren har dock husmodellen genomgått både mindre och mer omfattande förändringar. Fönster har det hela tiden funnits men de utsågade fönstergluggar med fönsterbrädor i trä ersattes under 1970-talet av plastfönster med plexiglas. Trä spaljén hängde med också in på 1970-talet då den ersattes av en trappa med räcke. Det rum som först förändrades var nog badrummet. Då det i ursprungsmodellen hade en mellanvägg med en dörr samt två små fönster på höger gavel och nedre plan. I Lundbys modell från1969 finns fönsterbrädorna av trä och trä spaljén vid trappen kvar. Dock har badrummet en större storlek samt en egen dörr ut till trapprummet. Badrummet har inte heller nu några fönster.
Mitt Lundbyhus från 1969 har originaltapeterna intakta samt dörrar, spaljé och golv är i original. Det är inrett med de möbler från Lundby som fanns på marknaden 1970, eftersom jag inte har tillgång till någon produktbroshyr från 1969. Gardinerna är alla handsydda av mig. Dockan med det stora huvudet som sitter i soffan är från min egen barndom. Inte helt skalenlig men charmig ändå.
Det här badrummet har dessutom fått en bastu. Se den lilla nätta badrumsspegeln i plast.
Rummet vid trappen har i det här huset fått ett rokokomöblemang samt en liten telefonhörna.
Köket är i klassiskt Lundbysnitt.
Även sovrummet är klassiskt Lundbymöblemang. Tapeten på bakre väggen som en fond tycker jag är väldigt tidstypisk. Jag tror också att sängkläderna är original.
I den högra delen av vardagsrummet har det här huset fått en skrivbordshörna med radio.
Wednesday, 12 June 2013
Gardiner och gardiner
Fönster har i regel ett dockhus men inte alltid gardiner. Lundby började tillverka gardiner för uppsättning i sina dockskåp i början av 1970-talet. Innan dess var det den egna händigheten som fick tas till för att det lilla dockfamiljen i dockhuset skulle få gardiner i sina fönster. Nedan ses ett exempel på Lundbys fabrikstillverkade gardin från 1970-talet. Bakpå gardinen finns två piggar som ska ner i två hål som finns i fönsterfodret.
Och innan de fabrikstillverkade gardinerna fick man alltså själv ta fram nål och tråd. Till de äldre dockhusen försöker jag få tag på gamla gardiner i första hand. Alla de fyra nedan gardinerna är handsydda och av äldre datum. Ålder vet jag inte exakt då jag köpt dem begagnade. Gardinen som hänger längst ner satt dock i ett Micki-hus från 1964 så den är väl antagligen från den tiden.
Men även jag har fått tagit fram nål och tråd och knåpat ihop några själv. Jag försöker att använda gamla tygbitar eller tyg med så rätt tidsanda som möjligt. Nedan ses fyra exempel.
Tuesday, 11 June 2013
Likheter med det dåtida
Hittade följande bild i en reklamannons i vår lokala tidning för ett energibolag.
Jämför designen med Lerros köksmoduler från 1950-talet. Mycket likheter.
Sunday, 9 June 2013
Nostalgiinformation om nybygget
Hittade beställningen om var jag köpte byggsatsen till "nybygget". Jag köpte det för 680:- 1994 från en firma som hette Alklids Ta i Trä i Ljungby. De tillverkade både handgjorda hus som möbler. Googlade på firman och den verkar inte vara aktiv längre. Hittade också en bild från Allas Veckotidning där jag fick tipset om var man kunde köpa denna byggsats. Alltså inte genom ICA-kuriren som jag felaktigt angav i förra inlägget.
Källa: Allas Veckotidning 1994(?)
Nybygget
I slutet av 1990-talet började jag bygga ett dockskåp. Jag hade köpt en byggsats via ICA-kuriren men mer än påbörjat blev aldrig arbetet då. För en vecka sen fick jag för mig att återuppta bygget och nu i helgen har flitens lampa lyst. Tanken om inredningen i huset som jag haft sen första början är att det ska vara inspirerat av Carl Larsson gården i Sundborn. Inte en kopia utan med inspiration av färger och design. Vissa detaljer kommer ändock att kännas väl igen för den som varit i Carl Larsson gården.
Min arbetsplats där arbetet pågår med nedervåningen som kommer att omfatta en matsal, ett kök samt en hall. Huset har även ett övre plan som kommer att innehålla ett sovrum, ett förmak samt en hall. Det finns också en vändbar överdel som kan användas som en vindsvåning. Har inte riktigt bestämt om jag ska inreda den eller inte. Byggsatsen innehöll endast en mellanvägg per plan. Jag har kompletterat med mellanväggar så att jag även får hall både uppe och nere. Fönsterna följde med byggsatsen.
Bröstpanelen i matsalen är limmad på väggen. Ska sen målas grön. Dessvärre räckte inte trälisterna som jag använder till de andra två väggarna, så jag har fått beställa fler.
Här pågår det golvläggning i hallen. På vänster sida skymtar golvet i matsalen som betsats till en vacker ton med hjälp av starkt te. På höger sida skymtar golvet i köket som betsats med svart vattenbaserad färg som spätts rikligt med vatten. Dörrarna med karm och lister fann jag i julas på Tradera för 19:- styck.
Någon trapp följde inte med byggsatsen så den har jag komponerat ihop själv. Här syns den nedre delen av trappen som går till övre plan.
Saturday, 8 June 2013
Möbler och hus, hör de ihop eller inte?
När jag kompletterar min samling så sker det oftast genom köp på auktionssajter eller blocket o.dyl. Det är också ganska vanligt att den som säljer delar upp allt i separata auktioner/försäljningar. Detta mest på grund av det verkar generera bäst betalt vilket naturligtvis är en viktig faktor för den som säljer. Men för den som köper ställs man inför ett dilemma (eller inte). Vill man köpa huset med den inredning det haft så kan det då bli väldigt dyrt, samt att vid ett auktionsbjudande kan man ju inte alltid bestämma utgången. Framför allt inte när det på till exempel auktionssajten Tradera förkommer bud under den sista självande minuten och att det då ofta inte finns tid att bjuda över.
Att auktioner på auktionssajter har en fix sluttid är ett faktum som man får acceptera och förhålla sig till. Men det jag ägnat en del tankemöda åt är hur viktigt det är att jag då lyckas buda hem all inredning huset haft samt huset. Detta scenario stod jag nyligen inför då ett 50-tals hus och dess inredning auktionerades ut, delarna var för sig . Tidigare har jag tyckt att inredning och möbler som ett hus haft i flera år ska få följa med huset till den nya ägaren, att det tillhör huset. Men jag har börjat tänka om nu när auktionsreglerna är som de är. Jag tänker att när huset kommer hem till mig är det för mig ett "nytt" hus och jag vet ju egentligen inte exakt hur det varit möblerat. För mig är det numera roligare och mer stimulerande att sätta min egen prägel på husets inredning. På ett sätt känns det också befriande.
Sådana här funderingar är kanske lite nördiga, men är man en tokig samlare så är man. Förövrigt kan jag avslöja att jag vann budgivningen på 50-talshuset men köpte inte inredningen. Bilder kommer så småningom.
Att auktioner på auktionssajter har en fix sluttid är ett faktum som man får acceptera och förhålla sig till. Men det jag ägnat en del tankemöda åt är hur viktigt det är att jag då lyckas buda hem all inredning huset haft samt huset. Detta scenario stod jag nyligen inför då ett 50-tals hus och dess inredning auktionerades ut, delarna var för sig . Tidigare har jag tyckt att inredning och möbler som ett hus haft i flera år ska få följa med huset till den nya ägaren, att det tillhör huset. Men jag har börjat tänka om nu när auktionsreglerna är som de är. Jag tänker att när huset kommer hem till mig är det för mig ett "nytt" hus och jag vet ju egentligen inte exakt hur det varit möblerat. För mig är det numera roligare och mer stimulerande att sätta min egen prägel på husets inredning. På ett sätt känns det också befriande.
Sådana här funderingar är kanske lite nördiga, men är man en tokig samlare så är man. Förövrigt kan jag avslöja att jag vann budgivningen på 50-talshuset men köpte inte inredningen. Bilder kommer så småningom.
Tuesday, 4 June 2013
En lampa
Hus nummer 23 som jag skrev om i förra inlägget har nu kompletterats med en passande lampa. Lampskärmen är i plast och lampfoten i teak. Lampan tillverkades av Lundby under 60-talet.
Saturday, 1 June 2013
På återbesök till hus nr. 23
För en tid sen skrev jag om hus nummer 23 som jag då hade hämtat hem. Det är ett Lundbyhus från 1968. Då hade jag knappt någon inredning alls men nu börjar det arta sig även om det inte är helt klart. Jag tänkte att det var dags för ett litet återbesök och se hur det ser ut nu.
Alla rum har fått någon möbel i alla fall. Gardiner saknar huset fortfarande, men det är på gång. Jag var i tygaffären härom dagen och hittade en hel del tyger och band som passar till gardiner. Jag har dessutom en hel del lappar och småbitar som har en del år på nacken. Några lampor har huset fått. Är det någon som har något förslag hur jag ska möblera nedre hallen/mittenrummet? Har drabbats av idétorka.
Badrummet är av typiskt snitt för tiden från Lundby. Ett badrumsskåp skulle ju inte vara så dumt. Får söka ett sånt. Ja, Lotta, det är dina gamla badrumsmöbler. Se så fint det blev. Fåtöljen i hallen samt en i vardagsrummet var också dina. Tack!
Köket är till stora delar Lundbystil á la 1968. Bordet och stolarna misstänker jag att de kan vara av lite äldre datum. Men här gör jag ett avsteg från min annars strikta regel att det bara ska vara tidsenligt. Det vill säga möblerat med det som fanns att köpa vid tidpunkten då huset tillverkades. Det blir lite tjatigt med de röda köksstolarna i alla hus. Kökslampan har jag nyligen inhandlat och jag är så nöjd över att jag fick tag på den.
Vardagsrumsmöblemanget går i klassisk 60-tals stil. Åh vad jag gillar den här stilen. Tavlan på väggen är förövrigt mycket strategiskt placerad över en tapetskada.
Jag placerade matsalsmöblemanget på övre plan i detta hus och det följer 1968 års Lundby möbler så när på att bordet är lite äldre. Får se om jag kan få tag på det rätta bordet någon gång.
Micki 1958
Det äldsta huset av tillverkaren Micki i min samling är detta hus som dateras enligt "Skandinavisk design i dockskåpet" till 1958. Alla tapeter och golv är i original. Golven är målade och väggarna tapetserade med tidstypiska tapeter.
Micki leksaker som fanns i Gemla, Småland tillvekade dockskåp 1957-1971 som i sin design liknade de som Lerro/Lundby tillverkade. Sedan 1997 har Micki återupptagit sin dockskåpstillverkning då de köpte rättigheterna till Lundbys berömda koncept, som de fortfarande tillverkar. Den här modellen har en rak furutrappa likt den som Micki tillverkade till sin så kallade NK-villa. Senare hade Micki också den karakteristiska spiraltrappan i sina dockhus (från 1960 ungefär). Golvet i badrummet är målat som rött rutigt klinkers. (Källa: Skandinavisk design i dockskåpet)
Tapeten i hallen på övre plan är favoriten i detta hus. Det här rummet är inrett som ett hemmakontor med tidstypiskt skrivbord med böcker i hyllorna frampå. Fåtöljerna gillar jag jättemycket med det fina mönstret på tyget.
Köksmodulerna är i huvudsak från Lerro. Vagnen är äldre då den härstammar från 40-talet. Mattan på golvet samt duken på bordet är hemmatillverkade av någon, någon gång. Pallen vet jag inte mycket om, men den passar bra i köket.
Vardagsrummet går i gult med prickigt soffmöblemang. En av fåtöljerna hör inte ihop med de andra men vad gör väl det. Gardinen är gammal och likaså den hemmavävda mattan.
Klenoden i vardagsrummet är den vackra flygeln med sin trebenta pall med sammetsklädsel.
Sängarna var utan sängkläder när jag köpte dem. En kväll framför TV:n i vintras satt jag och knåpade ihop detta. Lakanet är gjort av en gammal spetsnäsduk. Blev rätt bra, tycker jag.
Lampskärmarna på taklampan i sovrummet är av papp och mycket sköra. Vet ej åldern på lampan. Gardinen har jag köpt begagnat och den har också ett antal år på nacken. På den broderade bonaden över sängarna står det "Hem ljuva hem".