Saturday 17 November 2018

Lampor från Brio designade av Jo Hammerborg Kap 1

Det finns ganska många olika tillverkare av elektrifierade lampor till dockskåp. En samling lampor som sticker ut och är speciella är de som Brio lanserade 1970-71 och började sälja 1971. Det är lampor i modern design efter original som tillverkades av Fog & Mørup AS i Danmark och som formgavs av kända designers. Det är detta som gör att dessa dockskåpslampor också är hett eftertraktade av samlare och brukar gå dyrt. Jag har efter idogt sökande och en hel del satsade pengar fått ihop alla modeller som presenterades i Brios katalog från 1970-71. Vissa modeller finns i olika färgställningar. Jag vet faktiskt inte om hur många olika färgställningar som fanns med vid lanseringen 1970.


Vi börjar genomgången med några taklampor designade av den danske designern Jo (Johannes) Hammerborg. Under åren 1957 till 1980 innehade han positionen sim chefsdesigner hos lamptillverkaren Fog & Mørup AS. Han hade ett rykte om att ha ett ypperligt öga för form, funktion och estetik och vann ett flertal utmärkelser för sin design. Under tiden på Fog & Mørup skapade han inte mindre än 180 olika lampmodeller. Brio presenterade 7 av hans modeller i miniatyr i sin katalog från 1970-71. 


En härlig modell i glada färger var taklampan "Zone"som Jo designade 1969. I original fanns den i färgerna blått, vittt och orange (bilden ovan till vänster). Brio tillverkade miniatyrmodeller, så långt som jag vet, i blått, vitt och rött. Jag har en blå och en röd i min samling (bilden ovan till höger). I katalogen från 70-71 återges endast modellen i rött och vitt. I ett annat blad (antagligen av senare datum) från Brio återges den även i blått. 


Modellen "Saturn" designade Jo redan 1963 (bilden ovan till vänster). Originalet bestod av två inre ringar omgivna av en större yttre ring. Den översta ringen är av cylinderform med öppen botten försedd i botten med en akrylplatta som gav en unik anti-bländnings effekt. När den presenterades 1963 fanns den i en variant i koppar med svart band och en i aluminium med svart band. Det var den förstnämnda varianten som Brio återskapade i miniatyr. Den var gjord i plast målad i kopparfärg och svart (bild ovan till höger).

En läcker vardagsrumslampa är modellen "Zenith". Jo skapade den 1967 och den består i huvudsak av två cylindrar av aluminium med två yttre svarta ringar. Brios modell är också tillverkade av två aluminiumcylindrar med yttre ringar i svart plast. I nästa inlägg kommer jag att studera ytterligare fyra Brio-lampor skapade efter modeller designade av Jo Hammerborg. 


De källor jag använt mig av till detta inlägg är följande:
https://www.danishvintage.design/designers/jo-hammerborg/
https://www.danish-lights.com/jo-hammerborg-for-fog-m%C3%B8rup-zone/
https://www.danish-lights.com/?s=saturn&search=Search
https://www.danish-lights.com/jo-hammerborg-for-fog-m%C3%B8rup-zenith/
http://dollhouse.mine.nu/download/ws/brio-/Brio%201970-71_VS.pdf

No comments:

Post a Comment