Wednesday 10 April 2013

BRIO-huset

I min samling finns dockskåp från olika tillverkare och även hemmabyggen. Ett av husen är tillverkat av BRIO. Jag är inte säker på dateringen men tror att det är tillverkat 1970/71. Möblerna i huset är i alla fall från 1970/71 och tillverkade av BRIO. Dockor och en del av inredningen av det mindre formatet t.ex. blommor och tavlor är framför allt Lundbys. Huset saknar en kökslampa samt gardiner. En rolig detalj på BRIOs hus är de öppningsbara fönsterna.



Historien om BRIO var att de tre bröderna Ivarsson tog 1908 över faderns verksamhet i Osby och skapade företagsnamnet Bröderna Ivarsson Osby, som senare kom att förkortas till BRIO. Deras huvudsakliga inriktning på verksamheten var pedagogiska träleksaker, till exempel plockleksaker, dragleksaker samt de välkända Brio-tågen. De gjorde också rörliga leksaker. Under 1950-talet och fram till 1963 sålde BRIO dockmöbler som till stor del var tillverkade av Lerro. Under 1960-talet började BRIO tillverka ett mordernare hus med Lundbys Göteborgshus som förebild. Från 1963 tillverkar BRIO både dockskåp och dockmöbler i egen regi. Bland annat efter dansk design såsom de så kallade Fritz Hansen serien som tillverkades efter danska designers modeller som till exempel Arne Jacobsen. De danska designmöblerna tillverkades först i Danmark och sen i Finland. (Källa: Skandinavisk design i dockskåpet) Nedan finns en del detaljbilder från huset. Lägg märke till de tidstypiska tapeterna.



På ovan bild ser man de typiska handtagen på innerdörrarna. Sängen fick jag till mitt eget dockskåp redan som barn men dessvärre hade jag haft av de bägge frambenen. Men jag tycker själv att det blev ganska bra lagat med två vitmålade rundstavar i trä. 



Ovan bild är från övre vardagsrummet. Soffan är en kopia av Arne Jacobsens "Svanen" och den röda fåtöljen är "Ägget" av samme designer. Bordet och bakstyckena till vägghyllorna imiterar jakaranda. Lamporna är också tillverkade av BRIO och av dansk design. Lampan över bordet kallas "Zenith" designad av Jo Hammerborg och golvlampan kallas "Månen" och är designad av Juel Nielsen. 


Ovan bild är från köket med de jättecharmiga stolarna som kallas Myran. Teakbordets klaff går att fälla ner. Diskbänken har en hel kran och det tog ett tag innan jag hittade en sådan eftersom den i lek lätt har gått sönder. Alla andra delarna i köket är kompletta så när på att handtaget till kylen är halvt.

No comments:

Post a Comment