Saturday, 1 June 2013

Micki 1958

Det äldsta huset av tillverkaren Micki i min samling är detta hus som dateras enligt "Skandinavisk design i dockskåpet" till 1958. Alla tapeter och golv är i original. Golven är målade och väggarna tapetserade med tidstypiska tapeter.

 

Micki leksaker som fanns i Gemla, Småland tillvekade dockskåp 1957-1971 som i sin design liknade de som Lerro/Lundby tillverkade. Sedan 1997 har Micki återupptagit sin dockskåpstillverkning då de köpte rättigheterna till Lundbys berömda koncept, som de fortfarande tillverkar. Den här modellen har en rak furutrappa likt den som Micki tillverkade till sin så kallade NK-villa. Senare hade Micki också den karakteristiska spiraltrappan i sina dockhus (från 1960 ungefär). Golvet i badrummet är målat som rött rutigt klinkers. (Källa: Skandinavisk design i dockskåpet)

 
Tapeten i hallen på övre plan är favoriten i detta hus. Det här rummet är inrett som ett hemmakontor med tidstypiskt skrivbord med böcker i hyllorna frampå. Fåtöljerna gillar jag jättemycket med det fina mönstret på tyget. 

 
Köksmodulerna är i huvudsak från Lerro. Vagnen är äldre då den härstammar från 40-talet. Mattan på golvet samt duken på bordet är hemmatillverkade av någon, någon gång. Pallen vet jag inte mycket om, men den passar bra i köket.  

 
Vardagsrummet går i gult med prickigt soffmöblemang. En av fåtöljerna hör inte ihop med de andra men vad gör väl det. Gardinen är gammal och likaså den hemmavävda mattan. 

 
Klenoden i vardagsrummet är den vackra flygeln med sin trebenta pall med sammetsklädsel. 

 
Sängarna var utan sängkläder när jag köpte dem. En kväll framför TV:n i vintras satt jag och knåpade ihop detta. Lakanet är gjort av en gammal spetsnäsduk. Blev rätt bra, tycker jag.
 
 
Lampskärmarna på taklampan i sovrummet är av papp och mycket sköra. Vet ej åldern på lampan. Gardinen har jag köpt begagnat och den har också ett antal år på nacken. På den broderade bonaden över sängarna står det "Hem ljuva hem". 

2 comments:

Elisabeth Lantz said...

Underbart hus! En av mina favoriter. Jag kan berätta att pallen i köket är Lundby och pallen till Lerro-flygeln är J.Udd.

Helena Haage said...

Är pallen/bänken med mönstrat tyg i köket från Lundby? Det visste jag inte.

Post a Comment